Útitárs az ébredés útján

A szeretet imája egy házasságért

Az ima nem egy félelemből fakadó kérés, sem könyörgés. Hanem egy szeretetet kinyilvánító, lelki és tudati állapot. Megéltem. Egyszer. Az imának ezt a minőségét. Tíz éve történt. Hetedik éve voltunk boldogságban együtt, ebből hat éve házasságban. S akkor tapasztalatainkhoz való hozzáférésünk megváltozott. Én ugyan már elengedtem azt a napi feszítettséget, amit a üzlet és a… Tovább »

Az emberek két okból változnak: vagy nyitott az elméjük vagy összetört a szívük

Van ebben igazság. Az első, markáns változásokat hozó fordulat húszas éveim közepén történt meg velem. Naívan azt gondoltam, hogy azzal a lánnyal -akit eljegyeztem- fogom leélni az életem. Ő nem így vélte. Felszabadultan kitáncolt az életemből, én pedig ott maradtam darabokra tört szívvel, porrá zúzott tervekkel és megsemmisült jelennel. Két hét alatt sikerült fogynom 14… Tovább »

Nincs időnk, csak e pillanat van.

Buddha azt mondja, az egyik legnagyobb tévedésünk, hogy azt hisszük van időnk. Nagyon igaz. Az elme lebilincselő zsenialitással képes minket meggyőzni arról, hogy lesz még alkalom, van időnk elegendő, hiszen az egész jövőnk ott várakozik még. S folyton folyvást hagyjuk magunkat megvezetni. Mert kényelmes elhinni. Mert a vélt biztonság is jobb mint a bizonytalanság valósága…. Tovább »

Legyél te az ok valaki számára, aki hisz az emberi jóságban.

Mély tiszteletem azok iránt akik képesek a másokért való önzetlen figyelemre és tettekre. Lehet ez valaki másért, többekért való lépés, a segítség szívből jövő mozdulata. Lehet mások életének jobbátételét, életük minőségének felemelkedését szem előtt tartó ötlet, amit aztán ők vagy mások valósítanak meg. Lehet egy viszonzást nem igénylő, belső hang diktálta gesztus. Lehet egy ügy… Tovább »

Amikor másokat bírálsz, nem őket minősíted, hanem saját magad.

Valahogyan egyszer elhittük, hogy minden ami az elménkben zajlik, az csak és kizárólagosan bennünk történik. S minden gondolat ott kering ebben a zárt, védett, titkosított adathalmazban. Ameddig nem öntjük szavakba vagy nem testesül meg tettek formájában, addig ártalmatlan és senkire sincs hatással. Bármit teremtünk odabenn, az ott is marad, ha csak mi nem döntünk úgy,… Tovább »

Hol kezdődik önmagunk szeretete?

Talán önmagunk ismeretével és tiszeteletével. Tisztelni az életet, mit ajándékba kaptunk, tisztelni a bennünk lévő utánozhatatlan és megismételhetetlen kifejeződését a létezésnek, tisztelni a bennünk lévő szándékot, mi több akar lenni mint volt azelőtt, tisztelni erényeinket és azt is ami még bennünk nem erős. Hisszük-e igazán, hogy minden gondolatunk, minden kimondott szó,s mindeközben megszülető érzés hozza… Tovább »

Kimondani, megköszönni amíg még lehet

Azon gondolkodom vajon beszélünk-e eleget azokról az emberekről-legyenek azok neves közszereplők, művészek vagy csak a saját ismerettségünkbe tartozók- akik még itt vannak velünk. Sokan távoztak idén, akik megannyi módon érintették meg az életünket. Örömhozók voltak ők, megajándékoztak minket felejthetetlen pillanatokkal, menedéket, biztonságot nyújtottak műveikkel, dalaikkal, játékukkal életük egy-egy megosztott pillanatával. Most hogy nincsenek, emlékezünk rájuk…. Tovább »

Egy láthatatlan ajándék

Karácsony. Kilenc év után a maga természetességével az új-zélandi szikrázó napsütésben. Csak akkor furcsa, ha így akarom látni. A külső körülmények nem számítanak többé. Ám a zene az más, a zene hazavisz. Olyan élményekhez, amiknek képei mára már elhalványultak. De az érzés mélyről, évek porlepte takarója alól is képes azonnal utat találni a szívemhez. S… Tovább »

LÉGY OTT

LÉGY OTT Délutáni és meleg nap volt. A fotelben ültem és olvastam, mikor rám talált. A szezon első legye megjelent, benn a szobában. Röpködött körülöttem egy ideig, majd a lábamon landolt. Nem tudtam nem észrevenni, hiszen volt az az igen furcsa érzés mikor a vékony bőrből kiálló szőrszállal babrált. Letettem a könyvet, hogy elhesegessem, de… Tovább »

Placebo kontra nocebo

Placebo kontra nocebo Számos kísérletet folytattak a placebo hatás vizsgálatára. Dr Moseley 1996-os híres térdműtét kísérlete nagyon figyelemre méltó. A porcleválás okozta fájdalom rengeteg embert érint világszerte. Így ezt a kísérlet ezen rutinnak számító kis beavatkozáson kersztül folytatták le. Egy tíz fős csoport 3 tagján elvégezték a hagyományos artroszkópos műtétet. Kis vágás, behelyezték az vékony… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!