Útitárs az ébredés útján

Napi útravaló

„Történet nélkül nincs személyem vagy személytelenségem, nem vagyok férfi vagy nő. Nincs szó arra, ami vagyok. Semminek hívni legalább annyira hiteltelen mint valaminek. Kinek van szüksége ezt megnevezni az élet vagy a halál közepén?  Teszi amit tesz: eszik, alszik, főz, takarít, barátokkal beszél és halad a saját útján, a megelégedettség örömében. Szeretem ahogy gondolkodom de… Tovább »

Néha amitől a leginkább tartasz, az ami leginkább szabaddá tenne.

Eddigi életem legmeghatározóbb teremtései az éppen aktuálistól való végleges és megmásíthatatlan elszakadással kezdődtek. Mindig próbálkoztam valami kevéssé radikális megoldással, de a mélyen lévő meggyőződéseim miatt ezek nem kaphattak teret a megvalósuláshoz. Mintha a váltáshoz elengedhetetlen motiváló erő nem lenne jelen az áthidaló helyzetekben. Ez még kényelmes és ezért nem mozgosít meg minden erőtartalékot. Ugyanakkor mindez… Tovább »

A tapasztalat nem az, ami veled történik; hanem ahogy hozzáállsz ahhoz, ami veled történik.

Tisztelem azt az életet amely elfogadta a sorsát. Hite, mélységében megrendíthetetlen. Lenyűgöz az egyszerűség ami ezeknek a lelkeknek sajátossága. Valami nemes pátosz lengi körül mozdulatukat, szavaikban megpihen létezésük minden tapasztalata. Nem azért mert így akarják, hanem mert nincs más módja. Őszintén, megbánás és emésztő vágy nélkül elfogadni mindent ami adatott, s azt is ami nem… Tovább »

Amikor másokat bírálsz, nem őket minősíted, hanem saját magad.

Valahogyan egyszer elhittük, hogy minden ami az elménkben zajlik, az csak és kizárólagosan bennünk történik. S minden gondolat ott kering ebben a zárt, védett, titkosított adathalmazban. Ameddig nem öntjük szavakba vagy nem testesül meg tettek formájában, addig ártalmatlan és senkire sincs hatással. Bármit teremtünk odabenn, az ott is marad, ha csak mi nem döntünk úgy,… Tovább »

Kire várunk?

Miért hisszük el oly gyakran, hogy ezért vagy azért nem tudunk mit tenni? Miért hisszük el, hogy nem vagyunk képesek változtatni? Hogy nincs elég erő, tehetség, tudás, kitartás? Miért hisszük el, hogy majd megoldódik nélkülünk? Miért hisszük el, hogy ez vagy az nem érint minket? Miért hisszük el, hogy bármi amit észlelünk, ami része a… Tovább »

Néha csak annyit kell tennünk, hogy táncolunk arra a zenére ami szól.

Nem kell mindig elől járni és törni az utat. Szabad vezetve is lenni, megpihenni a másra utaltság bizalmában, tanulva az elfogadás alázatát. Nem kell mindig erősnek lenni. Szabad sebezhetőnek és erejét vesztettnek mutatkozni, feltöltekezni a gyengédség megóvó energiájában. Nem kell mindig tudatosnak lenni. Szabad a feledés tengerébe merülni, hagyva magunkat sodortatni régi minták és rutinok… Tovább »

A saját magunkban felfedezett igazság, szabaddá tesz!

Az igazságról. Kaptam ma egy hírt és ez elindított bennem egy gondolat lavinát. Mi az igazság, mit is értünk alatta? Valaminek az igaz volta, a valóságot hűen tükröző tényállás vagy valamely közösségben kialakult erkölcsi eszmény; netán a törvényeknek, jogszabályoknak való megfelelés? Ki szerint igaz volta, kit tükröző tényállás, a közösség hány tagjának, mikori és milyen… Tovább »

Szeretetre szomjúzás

Gyermekként mindent megteszünk azért, hogy figyelmet és szeretetet kapjunk. Ezt a vágyunkat többféle köntösbe bújtatva törekszünk elérni. Megtartjuk, ami eredményre vezet és lecseréljük azt, ami nem működik. Ám az ezekkel járó elégedettség nagyon illékony és torz tükre a valódi szeretetnek. Megtanulunk csereüzletként tekinteni erre. Majd felnövünk és csak a “hogyan kaphatom meg” gondolathoz való görcsös… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!