Útitárs az ébredés útján

A felelősséget nem lehet átruházni, csak vállalni.

da876c405fe211df8742000b2f3ed30f Valahogyan megkopott a tisztasága, a fontossága és már kevéssé vagyunk képesek mélyen megélni azt az erényt, amit a felelősség vállalása jelent. Mi is a felelősség. A  szó jelentése; kötelezettség, ami alapján felelősek vagyunk valakiért, valamiért. A jog oldaláról kiegészítve, egyfajta kényszerítés, hogy tetteinkről és annak következményeiről számot adjunk és viseljük tetteink következményeit. Mi alapján vállalható… Tovább »

Legyél te az ok valaki számára, aki hisz az emberi jóságban.

9eef46b6-cba3-4693-bdf1-12c4e3594987 Mély tiszteletem azok iránt akik képesek a másokért való önzetlen figyelemre és tettekre. Lehet ez valaki másért, többekért való lépés, a segítség szívből jövő mozdulata. Lehet mások életének jobbátételét, életük minőségének felemelkedését szem előtt tartó ötlet, amit aztán ők vagy mások valósítanak meg. Lehet egy viszonzást nem igénylő, belső hang diktálta gesztus. Lehet egy ügy… Tovább »

Derűre derű

femalelaugh-w1040 Már viszonylag hosszú ideje vagyok ebben a derűs állapotban. Mintha a lelkem fürdőzne ebben a fénnyel teli elfogadásban. Olykor nagyon rövid időkre rám köszönt egy-egy fényevesztett pillanat. Azonban ez nem mindig volt így. Egy általános iskolai osztálytalálkozón a gyermekkori padtársam megjegyezte, milyen nagy változáson mentem keresztül. Te sokat panaszkodtál, hol a tanárokra, az órákra az… Tovább »

Hol kezdődik önmagunk szeretete?

self-love Talán önmagunk ismeretével és tiszeteletével. Tisztelni az életet, mit ajándékba kaptunk, tisztelni a bennünk lévő utánozhatatlan és megismételhetetlen kifejeződését a létezésnek, tisztelni a bennünk lévő szándékot, mi több akar lenni mint volt azelőtt, tisztelni erényeinket és azt is ami még bennünk nem erős. Hisszük-e igazán, hogy minden gondolatunk, minden kimondott szó,s mindeközben megszülető érzés hozza… Tovább »

Kimondani, megköszönni amíg még lehet

passing-away Azon gondolkodom vajon beszélünk-e eleget azokról az emberekről-legyenek azok neves közszereplők, művészek vagy csak a saját ismerettségünkbe tartozók- akik még itt vannak velünk. Sokan távoztak idén, akik megannyi módon érintették meg az életünket. Örömhozók voltak ők, megajándékoztak minket felejthetetlen pillanatokkal, menedéket, biztonságot nyújtottak műveikkel, dalaikkal, játékukkal életük egy-egy megosztott pillanatával. Most hogy nincsenek, emlékezünk rájuk…. Tovább »

Néha csak annyit kell tennünk, hogy táncolunk arra a zenére ami szól.

tancolunk Nem kell mindig elől járni és törni az utat. Szabad vezetve is lenni, megpihenni a másra utaltság bizalmában, tanulva az elfogadás alázatát. Nem kell mindig erősnek lenni. Szabad sebezhetőnek és erejét vesztettnek mutatkozni, feltöltekezni a gyengédség megóvó energiájában. Nem kell mindig tudatosnak lenni. Szabad a feledés tengerébe merülni, hagyva magunkat sodortatni régi minták és rutinok… Tovább »

A saját magunkban felfedezett igazság, szabaddá tesz!

igazsag Az igazságról. Kaptam ma egy hírt és ez elindított bennem egy gondolat lavinát. Mi az igazság, mit is értünk alatta? Valaminek az igaz volta, a valóságot hűen tükröző tényállás vagy valamely közösségben kialakult erkölcsi eszmény; netán a törvényeknek, jogszabályoknak való megfelelés? Ki szerint igaz volta, kit tükröző tényállás, a közösség hány tagjának, mikori és milyen… Tovább »

Ma eldöntöttem, hogy megbocsátok neked

megbocsajtas Amíg a felelősséget másban véljük felfedezni, addig a megbocsátás szinte lehetetlen. Amíg elhisszük, hogy ami történt az más hibája, addig nincs esély. Amint a kifelé irányuló keresés önmagunk vizsgálatává minősül, a lehetőség megjelenik. A megbocsátás belső, személyes ügyünk. Senki és semmi más nem szükséges hozzá. Nem kíván beismerést, tettekért való elnézést senki részéről. Sem kiengesztelő… Tovább »

Látom, ha hiszem

latom-ha-hiszem A cirkuszi elefántokat már születésük után elkezdik tréningezni. Egy vastag kötelet akasztanak a kis elefánt nyakába és azt egy nagyon masszív poznához kötik. A benne mélyen élő minta a szabadság, ezért fáradhatatlanul kűzd, hogy beteljesítse ezt a zsigeri hívást. Ám az oszlop, a kötél nem enged. Megpróbálja százszor, ezerszer, sikertelenül. Azután eljön egy pont, mikor… Tovább »

Fontos vagy sem?

kifogas Vannak élethelyzeteink, miket mozdulatlannak érzékelünk. Bár ezek csak a képzeletünben létező, már beteljesült vágyainkhoz képest látszanak mozdulatlannak. Valóban nagyon is aktív dinamikával rendelkeznek. Gondolataink, az ezzel kapcsolatos hitrendszereink, félelmeink, aggódásaink, a változassal kapcsolatos merev látásmódjaink és ellenállásaink állandósága működteti őket. Folyamatosan létrehozva az ugyanazt. Ha nem foglalkozunk az érzéseinkkel csak az elme által gyártott, gyorsan… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!